Smykker er et av våre viktigste tilbehør. Det kan brukes for å gi uttrykk for meninger, for å toppe et antrekk eller bare som pynt. Tar du godt vare på smykkene dine vil du få glede av dem i lang tid. Behandling og vedlikehold:

GULL

Smykker av gull trenger vanligvis lite eller minimalt med vedlikehold. Flater som er blitt mørke og matte kan vaskes i varmt såpevann tilsatt litt salmiakk. Deretter kan man bruke en myk kost og børste forsiktig, til slutt er det viktig å skylle i lunkent såpevann. Man kan også bruke sølv pussemidler for å fjerne oksydering.

PLATINA

Behandles på samme måte som gull.

SØLV

Hvitt sølv: Dyppes i flytende sølvpuss – må ikke bli liggende. Dyppes og skylles i vann. Kan også pusses med sølvkrem.
Oksydert sølv: Pusses med klut eller lett puss med sølvkrem på de blanke feltene. Kan også skylles lett i flytende sølvpuss, skyll deretter raskt i vann. Tørk alltid av med myk og tørr klut.
Oppbevar alltid sølvsmykkene dine i lufttett pose eller skrin for å unngå oksidering.
Smykker som er blitt skitne bør først vaskes/renses i såpevann for å fjerne skitt som er utenpåliggende. Dersom det er oksydering – misfarging i metalloverflaten må det brukes pussemidler.
Smykker som brukes direkte på kroppen trenger å vaskes ofte.

DIAMANTER

Må oppbevares i egne bokser/skrin. Ikke la dem ligge løst da de kan lage riper på andre smykker. Diamanter blir lett skitne og støvete, det er derfor viktig med regelmessig rengjøring for å beholde glansen.
Rensemiddel får du kjøpt hos gullsmeden. Eventuelt kan du bruke et mildt rengjøringsmiddel som er oppløst i vann. Lunkent vann, zalo og litt salmiakk fungerer fint. Smykkene dyppes i oppløsningen og skrubbes forsiktig med en myk børste. Skyll så i rent vann og tørk med en myk klut.

PERLER

Perler oppbevares i en myk stoffpose eller i et silketrukket etui. Bør ikke oppbevares sammen med gull eller diamantsmykker.
Perlene tørkes med en myk klut eller med mildt såpevann etter bruk. Dette vil fjerne urenheter. Desto mer du bruker perlesmykket ditt, desto vakrere skinner perlene. Hudkontakt forhindrer nemlig at perlene tørker ut. Men husk at perlenes glans kan påvirkes av parfyme, kosmetikk, hårspray mm. Så ta derfor alltid på deg smykket til slutt – etter at du er ferdig med å stelle deg.